نورینوم آکوستیک (Acoustic Neuroma) تومور غیر سرطانی است که در عصب هشتم جمجمه ای رشد می کند. این عصب، گوش میانی را به مغز متصل می کند و از دو بخش جدا تشکیل شده است. یک بخش، درگیر انتقال صداهاست و بخش دیگر، اطلاعات را از گوش به مغز ارسال می کند.
نورینوم آکوستیک یا نورومای آکوستیک (تومور عصب شنوایی) که با عنوان شوانومای وستیبولار نیز شناخته می شود، رشد آهسته ای دارد و در طول چند سال ظاهر خواهد شد. گرچه به مغز حمله نمی کنند، اما می توانند همزمان با رشدی که دارند، فشاری را به مغز وارد کنند.
تومورهای بزرگ تر می توانند به اعصاب کرانیال مجاور فشار وارد کنند، اعصابی که مسئول کنترل عضلات در بیان احساسات صورت هستند. اگر تومورها به اندازه کافی بزرگ شوند و به مغز و یا مخچه فشار وارد کنند، می توانند عوارضی مانند مرگ را به همراه داشته باشند.
علائم و نشانه های نوروم آکوستیک
علائم و نشانه های نورینوم آکوستیک اغلب نامحسوس است. اولین علامت می تواند از دست دادن شنوایی در یک گوش به همراه وزوز گوش و یا احساس سنگینی در گوش باشد. در برخی موارد ممکن است این شرایط منجر به از دست دان ناگهانی شنوایی شود.
برخی دیگر علائم که به مرور زمان ظاهر می شوند، عبارتند از:
– مشکلاتی در حفظ تعادل
– سرگیجه
– بی حس شدن صورت که می تواند ادامه دار باشد
– احساس ضعف در صورت
– تغییر در حس چشایی
– مشکلات بلع
– سردرد
– احساس گیجی
آن چه که اهمیت دارد این است که در صورت مشاهده علائم گفته شده به بهترین جراح تومور مغزی مراجعه شود.

علت بروز نورینوم آکوستیک چیست؟
دو نوع نورینوم آکوستیک وجود دارد: یک نوع که گاه و بی گاه اتفاق می افتد و نوع دیگری که با سندرمی به نام نوروفیبروماتوز نوع دو در ارتباط می باشد، اختلال ارثی که با رشد تومورهای غیر سرطانی در سیستم عصبی همراه می باشد. نورینوم آکوستیک، شایع ترین این تومورهاست که اغلب در هر دو گوش مشاهده می شود.
نوروفیبروماتوز نوع دو، اختلال نادری است که تنها پنج درصد نورینوم آکوستیک را شامل می شود. این بدین معناست که در بیشتر موارد افراد درگیر نوع پراکنده این اختلال می شوند. هنوز علت اصلی بروز این اختلال به طور قطعی مشخص نیست، اما عواملی از قبیل تماس با اشعه به خصوص در ناحیه سر و گردن می تواند احتمال ابتلا را افزایش دهد.
درمان قطعی نورینوم آکوستیک
مراحل درمان عبارت است از:
تحت نظر بودن بیمار
از آن جایی که نورینوم آکوستیک غیر سرطانی است و روند رشد آهسته ای دارد، درمان سریع چندان ضرورتی ندارد و بیمار باید تحت نظر و مراقبت باشد. اغلب روند رشد و پیشرفت تومور با اسکن MRI بررسی و در صورت بزرگ شدن علائم و یا ظاهر شدن علائم، اقدامات درمانی آغاز خواهد شد.
جراحی نورینوم آکوستیک
جراحی می تواند شامل برداشت بخشی از تومور و یا تمام آن باشد. سه نوع روش جراحی وجود دارد:
– ایجاد برشی زیر گوش و برداشت استخوان پشت گوش و یا قسمتی از گوش میانی. این روش برای تومورهای بزرگ تر از سه سانتی متر مورد استفاده قرار می گیرد. این روش، امکان دسترسی جراح به اعصاب کرانیال را قبل از برداشته شدن تومور فراهم می کند.
– دسترسی به قسمت پشت تومور از طریق باز کردن جمجمه، نزدیک پشت سر. این روش برای تومورها در تمامی اندازه ها انجام می شود و آسیبی به شنوایی وارد نخواهد شد.
– برداشت قسمتی از استخوان بالای کانال شنوایی، به منظور دسترسی و برداشت تومورها. در این روش نیز آسیبی به شنوایی وارد نمی شود.
رادیوتراپی
رادیوتراپی برای برخی انواع تومورهای نورینوم آکوستیک تجویز می شود. در این روش، دوز بالایی از اشعه به تومور تابیده می شود، در حالی که کمترین میزان آسیب به بافت های اطراف وارد خواهد شد.
رادیوتراپی با یکی از دو روش زیر اعمال می شود:
– رادیوتراپی استریوتاکتیک تک جلسه ای، که هزاران اشعه لیزر طی یک جلسه به تومور تابیده می شوند.
– رادیوتراپی استریوتاکتیک چند جلسه ای، که دوز پایینی از اشعه به صورت روزانه و یا طی چند هفته به تومور تابیده می شود.
هر دو روش، به صورت سرپایی انجام می شوند و نیازی به بستری شدن در بیمارستان نخواهد بود. این روش با هدف نابودی سلول های تومور و یا متوقف و کند ساختن روند رشد تومور انجام می شود و تومور برداشته نخواهد شد.
درمان مناسب و موثر با توجه به عوامل زیر برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد:
– اندازه تومور
– میزان رشد تومور
– سن بیمار
– شرایط پزشکی بیمار
– میزان شدت علائم و تاثیر آن بر روی کیفیت زندگی
بهترین جراح تومور مغزی نورینوم آکوستیک
برای درمان و تشخیص این تومور باید حتماً به دکتر مغز و اعصاب خوب مراجعه نمایید تا با بررسی دقیق مشکل، بهترین درمان را برای شما تجویز نماید. تخصص پزشک و مهارت او در درمان بسیار مهم است و بر حیات بیمار تاثیرگذار است. در انتخاب جراح تومور مغزی نهایت دقت را داشته باشید تا نتیجه خوبی از جراحی دریافت نمایید.
2 پاسخ
سلام من حدود 30 سال پیش تحت نظر دکتر امیر جمشیدی مورد عمل جراحی تومور Acoustic Neuroma قرار گرفتم ولی رادیو تراپی در مورد بنده انجام نشد، شاید ان موقع انقدر تکنولوژی پیشرفته نبود در هر حال به خاطر قطع شنوایی سمت راست خدمت ایشان رفتم و فرمودن باید جراحی شوم و دچار فلج صورت خواهی شد که شد سئوال بنده اینست که الان با تکنولوژی روز امکان بازگردانی عصب صورت هست یا خیر سپاس.
سلام با تکنولوژی جدید میشه جلوی قطع یا آسیب شدید شنوایی رو گرفت.ولی عصب قطع شده رو نمیشه کاری کرد