ساعات کاری : همه روزه ، با تعیین وقت قبلی
۰۲۱۲۶۸۰۶۱۴۰ - ۰۹۰۲۸۸۱۸۵۸۴
تهران، ولنجک، خیابان ۱۴، پلاک ۱۹، برج هوما Hooma
دکتر عرفان قربانی مقدم » همه چیز درباره متاستاز مغزی
۵ دقیقه

همه چیز درباره متاستاز مغزی

آنچه می خوانید...

مغز انسان مرکز فرمان دستگاه عصبی بدن انسان را به عهده دارد و تمام فرمان ها را به سایر اندام های بدن ارسال می کند. در واقع با دریافت پیام ها از اندام های حسی، پیام های خروجی را به عضلات می فرستد. زمانی که این عضو حیاتی بدن انسان با مشکل مواجه می شود، حیات فرد را با خطر مواجه می کند. یکی از این مشکلات، متاستازهای مغزی هستند که نوعی تومور شایع در میان افراد بالغ است. در این مطلب تصمیم داریم تا به بررسی بیشتر موضوع متاستاز مغزی بپردازیم. با ما همراه باشید.

متاستاز مغزی چیست؟

متاستازهای مغزی شایعترین تومورهای مغزی در بالغین هستند.این متاستازها، منشایی در جایی غیر از مغز دارند و از طریق خون به مغز انتقال داده می شود. شایعترین منشا این تومورها ابتدا از ریه، پستان، پوست و با شیوع کمتر سرطان کلیه یا سرطان روده بزرگ است.

در واقع، متاستازهای مغزی تومورهایی هستند که ابتدا در بافت ها و اعضای خارج از مغز ایجاد می شوند. سپس از طریق خون به مغز راه می یابند و باعث بروز ناخوشی یا مرگ در افراد می شوند.

در ادامه صحبت های دکتر عرفان قربانی مقدم، جراح مغز، نخاع و ستون فقرات در تهران، را در رابطه با متاستاز می شنویم:

متاستاز در چه سنی رخ می دهد؟

متاستازها معمولاً در بالغین شایع هستند و در اطفال شیوع کمتری دارند. در اطفال تومورها معمولاً مادرزادی هستند؛ اگر چه در کودکان نیز متاستازهای مغزی نیز مشاهده می شود که ناشی از لوسمی یا لنفوم است.

چگونه متاستاز تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص و درمان سرطان های مغزی روش های مختلفی وجود دارد که سبب شده تا حد ممکن متاستازهای مغزی تشخیص و درمان شوند. تشخیص سرطان های متاستاتیک می تواند توسط یک سری از آزمایش ها همچون آزمایش خون انجام شود.

انواع روش های تصویربرداری از جمله، رادیوگرافی، سی تی اسکن و … نیز برای تشحیص این نوع سرطان ها کاربرد دارد.

علائم متاستاز مغزی

متاستازها علاوه بر این که علائم بیماری سرطان را دارند، با علائم خاص خود نیز همراه هستند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • فشار در داخل جمجمه افزایش می یابد که این امر به دلیل رشد ضایعات داخل جمجمه اتفاق می افتد.
  • سردردها افزایش پیدا می کند. در واقع سردرد اولین نشانه ابتلا به تومورهای مغزی است.
  • تهوع در فرد مبتلا افزایش پیدا می کند. حالت تهوع گاهی با سردرد همراه است.
  • هوشیاری فرد تغییر پیدا می کند و ممکن است با به کما رفتن عمیق فرد همراه باشد که در این صورت بازگشت بیمار ناممکن است.
  • تشنج در بیمار ایجاد می شود. برخی از بیماران مبتلا به متاستازهای مغزی حملات صرع را تجربه خواهند کرد.
  • بروز علائم عصبی خاص نیز می تواند نتیجه ابتلا به متاستاز مغزی باشد. قسمت هایی از بدن که در جهت مخالف رشد تومور قرار دارند، علائم عصبی خاصی مانند گزگز کردن و احساس ضعف یا فلج خفیف را نشان می دهند

عوامل خطرزا در متاستاز مغزی 

مواردی که سبب متاستاز می شوند، شامل موارد زیر هستند :

  • سرطان سینه
  • سرطان ریه
  • سرطان پوست
  • سرطان روده بزرگ
  • سرطان کلیه

درمان متاستاز مغزی

وقتی متخصص مغز با متاستازها رو به رو می شود، ابتدا به دنبال منشا اولیه آن می گردد و بدن را به صورت کامل بررسی می کند. در اغلب موارد هم با یک شرح حال اولیه، متخصص مغز متوجه می شود که بیمار سابقه سرطان های ریه، پستان، پوست و سرطان کلیه یا سرطان روده بزرگ را داشته است و به همین دلیل در مرحله بعدی متاستاز از طریق خون به مغز وارد شده است. زمانی که از بیمار شرح حال گرفته می شود، ممکن است یکی از این سرطان ها در بیمار داشته باشد که با بررسی آن ها می توان علت متاستاز را مشاهده کرد. در بعضی موارد هم، بیمار متوجه علائم اولیه متاستاز شده است که با آزمایش های انجام شده منشا این متاستاز مشخص خواهد شد. در این صورت پزشک هم برای متاستاز و هم برای سرطان باید درمان را آغاز کند.

درمان-متاستاز

معمولاً این تومورها حاشیه منظمی دارند و زمانی که از طریق خون به بافت مغز وارد شوند، به آن آسیب های شدیدی وارد می کنند. اگر تومورها در تعداد کم و در قسمت هایی باشند که جزو مناطق حساس محسوب نشوند و همچنین به صورت عمقی نباشند، جراحی صورت می گیرد. در مواردی که متاستازهای مختلفی قرار گرفته، ترجیحاً توصیه به کنترل بیماری اولیه و رادیوگرافی اولیه می شود. در مواردی هم ممکن است که بیمار به صورت اورژانسی جراحی شود زیرا ممکن است بر اثر تومور دچار افت هوشیاری شود یا به ارگان های اساسی مغز آسیب وارد شود. برای جلوگیری از خطر حیات بیمار، این جراحی صورت می گیرد.

بهترین جراح تومور مغزی در تهران

همان طور که گفتیم، مغز مهم ترین و حیاتی ترین عضو بدن انسان به شمار می آید که در صورت بروز مشکل باید در اسرع وقت نسبت به درمان آن اقدام کرد. متاستاز مغزی یکی از مشکلاتی است که می تواند به حیات فرد آسیب وارد آورد. به همین دلیل در صورت بروز هر گونه مشکل باید به بهترین جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید تا در اسرع وقت، روشی مناسب برای درمان آن انجام شود.

دکتر عرفان قربانی مقدم

بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب
عضو انجمن نورو اسپاین
عضو انجمن جراحان ستون فقرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + 17 =