یکی از مهم ترین و حساس ترین جراحی هایی که در حوزه جراحی های مغز و ستون فقرات وجود دارد جراحی ستون فقرات است. اقدامی که در این عمل انجام می شود این گونه است که یک جراح خوب مغز و اعصاب و ستون فقرات پیچ ها و کیج هایی را برای نگه داشتن ستون فقرات در بدن قرار می دهد. به این عمل فیوژن نخاع کمری (Lumbar Spinal Fusion) گفته می شود. در این مطلب سعی داریم تا به بررسی بیشتر فیوژن نخاع کمری بپردازیم و با مراقبت های بعد از آن و سوالات رایج در مورد فیوژن نخاع کمری آشنا شویم. با ما همراه باشید.
فیوژن نخاع کمری چیست؟
به عمل جراحی ای که در طی آن پیچ و کیج هایی در فواصل میانی ستون فقران گذاشته می شود فیوژن نخاع کمری گفته می شود. در این عمل که نوعی جراحی ستون فقرات است، جراح نخاع و ستون فقرات ابتدا معاینات لازم را دارد سپس با ابزارهای لازم پیچ ها و کیج های را داخل ستون فقرات جای گذاری می کند. فیوژن ممکن است با یا بدون گذاشتن وسیله (فیکساسیون) انجام بگیرد.
این عمل یکی از جراحی های حساس ستون فقرات به حساب می آید و به همین دلیل باید نزد بهترین و حاذق ترین جراح ستون فقرات انجام شود.
فیوژن نخاع کمری چرا انجام می شود؟
درواقع دلیلی که باعث می شود این اقدام درمانی روی برخی از افراد انجام شود این است که احتمالا یا بیمار در اثر حوادث مختلف دچار آسیب هایی در بخش ستون فقرات شده است، و یا اینکه بیمار در نواحی کمری و ستون فقرات آنقدر درد زیادی را متحمل می شود که پزشکان با هدف ثابت نگه داشتن ستون فقرات چنین اقدامی را انجام می دهند تا از میزان درد بکاهند.
روند انجام کار بدین قرار است که ابتدا پزشک باید تصویری کامل و واضح از نواحی داخلی و ستون فقرات داشته باشد تا بتواند آگاهی کاملی از وضعیت بیمار بدست بیاورد .سپس بعد از بررسی های لازم تصمیمات دقیقی را برای انجام اقدامات مختلف اتخاذ می کند.
عوارض عمل جراحی فیوژن کمری چیست؟
بعد از جراحی فیوژن کمری به دلیل اینکه این جراحی تهاجمی است عوارضی ایجاد می شود که باید مراقبت هایی را داشته باشیم تا باعث به وجود آمدن مشکلات جدی تر نشود.
- درد در نواحی جراحی شده؛ در این شرایط از قرص های مسکن استفاده می کنند که تا حد زیادی درد ها کمتر می شود.
- حالت تهوع؛ حالت تهوع بخاطر استفاده از دارو های بیهوشی قبل از انجام عمل ایجاد می شود که موقتی است و به زودی از بین می رود ولی البته بعد از جراحی از دارو های ضد تهوع نیز برای کم کردن حالت تهوع استفاده می کنند.
- کاهش توانایی حرکت؛ قطعا درد و ناراحتی باعث می شود افراد تلاش کنند کمتر تحرک داشته باشند تا درد کمتری را تجربه کنند. به همین خاطر میزان حرکات دست و پا کمتر می شود. اما پزشکان توصیه می کنند که اهسته اهسته حرکت کنند، از تخت پایین بیایند و تلاش کنند که این حرکات را بیشتر و بهتر انجام دهند. هر 4 یا 5 ساعت یک بار پایین امدن از تخت و پیاده روی ملایم از کارهایی است که پزشکان بعد از جراحی فیوژن کمری به بیماران توصیه می کنند.
- لخته شدن خون در پاها؛ این عارضه در موارد اندکی اتفاق می افتد اما در صورتی که برای بیمار ایجاد شود بسیار خطرناک است. برای این که از شکل گیری لخته های خون جلوگیری کنند بیمار باید از جوراب های مخصوصی استفاده کند که کش ان سفت است و پا را محکم نگه می دارد.
نحوه خوابیدن بعد از جراحی فیوژن کمری چگونه است؟
کسانی که عمل جراحی فیوژی کمری انجام می دهند از مهم ترین نکته هایی که باید بعد از جراحی رعایت کنند تا سرعت بهبود محل جراحی شده بیشتر شود، این است که در نحوه خوابیدن بعد از عمل فیوژن کمری نکات ضروری را رعایت کنند. نحوه خوابیدن بعد از جراحی فیوژن کمری اینگونه است:
- کمر خود را کاملا صاف نگه دارید تا هیچ فشاری به ستون فقرات وارد نشود؛
- زانو ها را به هم نزدیک کنید و بچسبانید؛
- در همین وضعیت به آرامی گوشه تخت خواب بنشینید؛
- سپس همزمان با پایین اورده سر به سمت متکا زانو ها را به بالا بیاورید و روی یک سمت بدن روی تخت دراز بکشید؛
- بعد از این که پاها و و بدن کاملا در روی تخت قرار گرفت حالت خوابیدن شما باید طاق باز شود یعنی روی کمر بخوابید و لی هیچ فشاری به ان وارد نکنید.
ورزش کردن بعد از جراحی فیوژن کمری امکان پذیر است؟
ورزش کردن و انجام حرکات مختلف ورزشی از بهترین کارهایی است که می توان با هدف بهتر شدن حرکت عضلات انجام داد. به همین جهت بعد از مدت زمانی بعد از انجام جراحی فیوژن کمری پزشکان توصیه اکید می کنند که ورزش انجام دهید. علاوه بر اینکه ورزش کردن مشکلاتی در پی ندارد بلکه فواید زیادی نیز دارد. از جمله آن ها:
- حرکت دادن عضلات در اطراف ستون فقرات باعث می شود این عضلات تحلیل نروند و ستون فقرات را به خوبی در محل خود ثابت نگه دارند.
- تمرینات ورزشی ای که در ان ها کشش عضلات انجام می شود باعث می شود که عضلات بدن عملکرد خود را از دست ندهد و افراد بتوانند دامنه حرکتی زیادی داشته باشد. بنابراین برای این که یک عضله را قوی کنیم باید از آن استفاده کنیم تا قوی تر شود.
10 نکته در خصوص مراقبت های بعد از انجام فیوژن نخاع کمری
- ابتدا بیمار دو یا سه روز اول بعد از عمل جراحی را باید حتما در بیمارستان و تحت نظر پزشکان باشد تا تمامی نکاتی که برای سلامتی بیمار و روند بهبودی او ضروری است از سوی پزشکان کنترل گردد.
- پس از ترخیص از بیمارستان بیمار باید بتواند بخشی از فعالیت های خود از جمله راه رفتن و ایستادن بدون کمک و یاری دیگران را به تنهایی، بدون درد و با توانمندی بالا انجام دهد.
- اولین توصیه ما این است به منظور افزایش خون رسانی به نواحی پایینی پاها حتما باید بعد از بیدار شدن از خواب زمانی را به پیاده روی اختصاص دهید. این زمان باید یک الی دو ساعت باشد تا فعالیت جسمی و حرکتی بتواند در خون رسانی به تمامی بخش های بدن کمک رسان باشد.
- استراحت های طولانی می تواند مشکل آفرین باشد. به همین جهت باید فعالیت های زیادی داشته باشید تا روند بهبودی به درستی طی شود. یکی از نکات اساسی ای که وجود دارد این است که علیرغم اینکه در سایر اعمال جراحی این توصیه ها وجودارد که حتما پروسه ی استراحت طولانی داشته باشید، ولی در این زمینه این اتفاق وجود ندارد و کاملا برعکس باید عمل کنید.
- البته هرگز این نکته را فراموش نکنید که هر فعالیتی که موجب افزایش درد و ناراحتی و یا افزایش فشار بر روی شما می شود باید حتما کنار گذاشته شود. منظور ما از فعالیت داشتن این است که بتوانید فعالیت های ثمربخشی را داشته باشید نه اینکه فشار جسمی به خود وارد کنید.
- ناحیه ای از بدن که تحت عمل جراحی قرار گرفته است حتما باید در روز یک نوبت شستشو داده شود و نیز بعد از شستشو با حوله ای نرم خشک کنید تا دچار عفونت نشوید.
- رانندگی کردن از جمله اقداماتی است که برای بیمار خطرساز است و بر طبق نظر پزشکان باید تا دو هفته به طور کلی اجتناب کنید تا کمترین خطری را برای روند بهبودی شما نداشته باشد.
- رابطه جنسی از جمله فعالیت هایی است که باید به مدت محدودی ( تابهبودی کامل) انجام نشود.
- دویدن، بلند کردن وزنه سنگین، و یا جابجا کردن وسیله سنگین جزء فعالیت هایی است که تا حد زیادی می تواند به سلامتی شما آسیب رسانده و روند بهبودی را مختل کند.
- نکته ای که وجود دارد این است که تمام محدودیت ها و رعایت هایی که در فعالیت های خود دارید یکماه الی یکماه و نیم به طول می انجامد و بعد از آن که بهبودی حاصل شد می توانید به انجام فعالیت های عادی و روزانه خود بپردازید.
هزینه عمل فیوژن کمری
هزینه عمل جراحی فیوژن کمری علیرغم اینکه جراحی ای درمانی محسوب می شود و شرکت های بیمه ای بخش هایی از هزینه های ان را پرداخت می کنند اما به هر صورت هزینه ی ثابتی ندارد.
بسیاری از عوامل بر زیاد و کمتر شدن هزینه های درمانی این جراحی اثر می گذارند.
- تخصص پزشک؛ هر چقدر که پزشک از تخصص بیشتری برخوردار باشد قطعا برای جراحی هزینه بیشتری را دریافت می کند.
- مشکلات پیش آمده در ناحیه ستون فقرات؛ در صورتی که مشکلات پیچیده باشد و روند جراحی را طولانی تر و پیچیده تر کند طبیعی است که هزینه ها بیشتر می شود.
- کیفیت و میزان ابزارالات پزشکی که در روند جراحی بکار رفته می شود نیز در هزینه جراحی تاثیر مهمی دارد
در صورتی که در مراکز دولتی جراحی فیوژن انجام دهید هزینه های کمتری را نسبت به مراکز خصوصی پرداخت خواهید کرد.
بنابراین بدون معاینه نزد بهترین متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات تهران نمی توان هزینه ای را به طور ثابت تعیین کرد.
نتیجه گیری
درانتها امید است که توانسته باشیم در این زمینه آگاهی های لازم را خدمت دوستان و همراهان همیشگی مان ارائه کرده باشیم.
واقعیت این است که بخش عمده ای از نگرانی های ما این است که بیماران و مبتلایان به مشکلات جسمی و نیز روانی در انتخاب و گزینش پزشک غفلت ورزیده و از پزشکانی کمک بگیرند که تخصص و مهارت کافی در جهت رفع و درمان بیماریها و مشکلات آنها ندارند.