ساعات کاری : همه روزه ، با تعیین وقت قبلی
۰۲۱۲۶۸۰۶۱۴۰ - ۰۹۰۲۸۸۱۸۵۸۴
تهران، ولنجک، خیابان ۱۴، پلاک ۱۹، برج هوما Hooma
دکتر عرفان قربانی مقدم » شکستگی ها و ترومای ستون فقرات
۵ دقیقه
آسیب ستون فقرات

شکستگی ها و ترومای ستون فقرات

آنچه می خوانید...

شکستگی ها و ترومای ستون فقرات

شکستگی ستون فقرات، از جمله آسیب های شدیدی است که می تواند اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی، مهره ستون فقرات که مستطیلی شکل است به هم فشرده خواهد شد. این مورد در اثر تروماهای شدید مانند تصادف و یا زمین خوردن از ارتفاع زیاد ایجاد می شود، اما می تواند ناشی از پوکی استخوان و ضعیف شدن استخوان ها در سنین بالا باشد.

یکی از شایع ترین نقاطی که در آن شاهد شکستگی هستیم، قسمت میانی و انتهایی ستون فقرات می باشد. شدت ترومایی که باعث شکستگی می شود، نشان می دهد که آیا آسیب های بیشتری رخ داده است یا خیر.

علائم و نشانه های شکستگی ستون فقرات

احساس درد به نسبت خفیف تا شدید، شایع ترین نشانه شکستگی ستون فقرات می باشد، دردی که به هنگام کار و حرکت کردن تشدید می یابد.

در صورتی که نخاع درگیر شده باشد، ممکن است بیمار با علائمی از قبیل اختلال عملکرد روده ای و مثانه و هم چنین بی حس شدن پاها مواجه شود.

شکستگی ها و ترومای ستون فقرات

علت شکستگی ستون فقرات

شکستگی ستون فقرات می تواند در پی:

  • تصادفات
  • زمین خوردن از ارتفاع زیاد
  • برخوردن های ورزشی

اتفاق بیفتد. در بیشتر موارد، این شکستگی با آسیب های دیگری همراه خواهد بود. به همین خاطر توصیه می شود بیمار حتما به پزشک مراجعه کند. در چنین مواردی، احتمال بروز آسیب های نخاعی بسیار بالا است.

شکستگی ستون فقرات می تواند ناشی از ضعیف شدن استخوان ها، پوکی استخوان، تومور و یا ابتلا به برخی شرایط خاص پزشکی نیز باشد. در چنین شرایطی، حتی وارد آمدن فشار کم به مهره ها نیز می تواند باعث شکستگی ستون فقرات شود.

این نکته را در نظر داشته باشد که شکستگی می تواند به مرور زمان پیشرفت کند، بی آن که با علامتی همراه باشد.

تشخیص شکستگی ستون فقرات

افرادی که دچار شکستگی ستون فقرات می شوند، باید سریعا نسبت به درمان اقدام کنند. در صورتی که فرد تصادفی به پزشک مراجعه کند، ابتدا باید علائم حیاتی مانند هوشیاری، تنفس و ضربان قلب بررسی شود، سپس مواردی مانند خونریزی و یا دفرمه شدن پاها.

بیمار باید از سر تا نوک پا، تحت معاینه فیزیکی قرار بگیرد.

علاوه بر معاینه فیزیکی، تست های تشخیصی نیز انجام خواهند شد، که عبارتند از:

  • تست های مربوط به سیستم عصبی، مواردی از قبیل توانایی حرکت کردن و یا حس بیمار در پاها. علاوه بر این میزان رفلاکس بیمار نیز بررسی می شود تا از بروز آسیب های دیگر در نخاع و اعصاب اطمینان حاصل شود.
  • تست های تصویربرداری. بعد از انجام معاینات بالینی و فیزیکی، ارزیابی رادیولوژیکی نیز نیاز می باشد. اشعه ایکس، MRI و سی تی اسکن از جمله تست هایی هستند که هر گونه آسیب و شکستگی در این ناحیه را به خوبی نشان می دهند.

درمان شکستگی ستون فقرات

درمان شکستگی ستون فقرات با توجه به مواردی از قبیل:

  • الگوی شکستگی
  • سایر آسیب ها

در نظر گرفته خواهد شد. بعد از بررسی های انجام شده از سوی پزشک، مشخص می شود که آیا نیازی به جراحی می باشد یا خیر.

درمان شکستگی ستون فقرات از نوع خمیدگی

در این نوع شکستگی، استفاده از عصا و یا واکر به مدت شش تا دوازده هفته توصیه می شود. بهتر است به تدریج به میزان و شدت فعالیت ها اضافه شود تا از بروز آسیب های بیشتر پیشگیری به عمل آید. در صورتی که: خم شدن بیش از حد به سمت جلو در ناحیه آسیب دیده و یا آسیب های عصبی در ناحیه دیده شود، جراحی در نظر گرفته خواهد شد.

درمان شکستگی ستون فقرات از نوع واشدگی

دکتر عرفان قربانی مقدم جراح مغز، نخاع و ستون فقرات
بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب عضو انجمن نورو اسپاین عضو انجمن جراحان ستون فقرات.شماره های تماس جهت کسب اطلاعات بیشتر

  • 021-26806140
  • 0902-8818584
درمان این نوع شکستگی با توجه به:
  • این که آیا امکان فیکس و ثابت شدن مجدد استخوان ها با آتل وجود دارد یا خیر

در نظر گرفته می شود.

در صورتی که تنها مهره ها درگیر شده باشند، درمان غیر جراحی و استفاده از آتل به مدت دوازده هفته در نظر گرفته خواهد شد. اما در مواقعی که رباط های ستون فقرات آسیب دیده باشد، درمان جراحی نیاز می باشد.

شکستگی ستون فقرات از نوع چرخشی

در صورتی که میزان آسیب وارده کم باشد، معمولا نیازی به استفاده از آتل نیست و توصیه می شود بیمار استراحت کند و به تدریج به میزان فعالیت ها اضافه کند. اما در صورتی که احتمال وارد آمدن آسیب به اعصاب و نخاع وجود داشته باشد، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد.

هدف از جراحی در شکستگی ستون فقرات عبارت است از:

  • بازگشت استخوان ها به پوزیشن اصلی و اولیه
  • تسکین فشار وارده به نخاع و اعصاب
  • بهبود دامنه حرکتی

صرف نظر از درمانی که برای بیمار در نظر گرفته می شود (چه جراحی و چه درمان های غیر جراحی)، بیمار دوره نقاهت و بهبودی را پشت سر خواهد گذاشت. هدف از دنبال کردن اقدامات درمانی

  • تسکین درد
  • بهبود دامنه حرکتی
  • بازگشت فرد به زندگی عادی و بهبود کیفیت زندگی

می باشد. معمولا در طول دروه نقاهت، فیزیوتراپی برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد.

در صورتی که پوکی استخوان، علت بروز شکستگی ستون فقرات باشد، بیمار در معرض آسیب های بیشتری خواهد بود. به همین خاطر، در طول درمان حفظ تراکم استخوان نیز اهمیت داده خواهد شد.

در برخی موارد، ممکن است برخی عوارض باعث شوند تا طول دوره نقاهت و بهبودی ادامه پیدا کند. مواردی مانند آسیب های عصبی و فلج شدگی و یا دفرمه شدن ستون فقرات.

دکتر عرفان قربانی مقدم

بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب
عضو انجمن نورو اسپاین
عضو انجمن جراحان ستون فقرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 7 =