پوکی استخوان و شکستگی استخوان ها یکی از مشکلات اسکلتی است که بیشتر در دوران کهنسالی شاهد بروز آن هستیم. زمانی که یک فرد سالخورده دچار پوکی استخوان می شود، با زمین خوردن های معمولی یا ضربه های عادی دچار شکستگی می شود. گاهی حتی بیماری تا جایی پیش می رود که فرد با یک سرفه نیز دچار شکستگی استخوان می شود. خوشبختانه علم پزشکی به کمک رفع این شکستگی ها آمده است. کایفوپلاستی یکی از روش های نوین جراحی ستون فقرات است که به درمان شکستگی ها می پردازد. در این مطلب تصمیم داریم تا به بررسی این روش جراحی بپردازیم. با ما همراه باشید.
کایفوپلاستی چیست؟
در افراد سالخورده پوکی استخوان بسیار شایع است. به دلیل همین مشکل، مهره های ستون فقرات فرد با کوچک ترین ضربه می شکند و با درد شدیدی مواجه می شود. در صورتی که این درد زیاد و مقاوم باشد و تحریب مهره ها با وجود درمان های دارویی و غیر جراحی به تخریب خود ادامه دهند باید عمل کایفوپلاستی انجام شود. در واقع روش نوین کایفوپلاستی به درمان شکستگی های استخوان ستون فقرات به کمک جراحی می پردازد که این استخوان ها را بازسازی و اصلاح می کند. البته باید گفت که این جراحی برای همه شکستگی ها از جمله شکستگی های عمیق کاربردی نیست. جراحی کایفوپلاستی برای موارد زیر روش مناسبی محسوب نمی شود :
- شکستگی های عمیق
- شکستگی هایی که مدت زیادی از بروز آن ها گذشته است
- شکستگی های همراه با تومور در ستون فقرات و یا وجود ضایعه در آن
- شکستگی های همراه با خونریزی
- حساسیت بیمار به داروها و مواد خارجی از جمله سیمان استخوانی
در واقع می توان گفت که جراحی کایفوپلاستی شکستگی های ساده تر در ستون فقرات را درمان می کند. شکستگی های ستون فقرات ناشی از پوکی استخوان، شکستگی های ناشی از تومورهای خوش خیم در ستون فقرات و شکستگی های ناشی از سرطان مغز استخوان از جمله مواردی است که از جراحی کایفوپلاستی برای درمان استفاده می شود.
در ادامه صحبت های دکتر عرفان قربانی مقدم، بهترین جراح ستون فقرات در تهران، را می شنویم :
بهترین زمان جراحی کایفوپلاستی
اگر شکستگی های ستون فقرات در زمان مناسب درمان نشود و جراحی صورت نگیرد، مهره ها به آرامی حالت خمیده می گیرند و فرد دچار مشکلاتی مانند گوژ پشتی، گودی کمر و یا گودی کمر می شود. انحراف غیر طبیعی ستون فقرات سبب می شود که فرد در هنگام راه رفتن با مشکل مواجه می شود و اندام های حیاتی او نیز اختلال پیدا کنند. با مراجعه به بهترین جراح ستون فقرات در زمان مناسب فرد می تواند راه حل مناسبی برای این مشکل بیابد. اگر پزشک نتواند به کمک روش های غیر جراحی این مشکل را درمان کند، ناچار به جراحی کایفوپلاستی خواهد بود. در نتیجه می توان گفت که بهترین زمان برای جراحی کایفوپلاستی زمانی است که وضعیت بیمار حاد شده باشد و روش های درمانی غیر جراحی برای او تاثیرگذار نباشد. جراحی کایفوپلاستی آخرین راه برای درمان شکستگی های ستون فقرات می باشد.
چه زمانی نباید کایفوپلاستی انجام داد؟
عمل کایفوپلاستی در شرایط زیر توصیه نمی شود :
زمانی که فرد نسبت به مواد خارجی مانند داروها حساسیت داشته باشد .(در کایفوپلاستی نیز از سیمان استخوانی استفاده می شود.)
شکستگی هایی که همراه ضایعه و توموری در ستون فقرات باشد.
فرد دچار شکستگی هایی باشد که همراه با خونریزی هستند.
شکستگی هایی که مدت زمان زیادی از آن گذشته باشد.
فرد دچار شکستگی های عمیق باشد.
مدت زمان جراحی کایفوپلاستی
جراحی کایفوپلاستی یکی از جراحی هایی با تهاجم کم است که مدت زمان آن نیز کوتاه است. جراح متخصص مغز، نخاع و ستون فقرات با استفاده از بی حسی، دو سوزن ریز و مخصوص را وارد ناحیه شکسته می کند. سپس با کمک یک بالن ساختار ستون فقرات و مهره ها را شکل می دهد و بعد سیمان استخوانی داخل مهره ها ریخته می شود تا سفت شوند. این جراحی به ازای هر مهره شکسته یک ساعت زمان لازم دارد.
مدت زمان بستری در بیمارستان بعد از جراحی کایفوپلاستی حداکثر دو روز. بیمار در همان روز اول می تواند راه برود و به فعالیت های روزمره خود بپردازد.
مراقبت های بعد از جراحی کایفوپلاستی
کایفوپلاستی نیز مانند سایر جراحی ها نیاز به مراقبت بالایی دارد و مراقبت کمک می کند تا عوارض پس از جراحی (که می تواند شامل بروز تب بالای 38 درجه، تورم و قرمزی در محل زخم و اختلال در راه رفتن باشد) کاهش پیدا کند. از میان مراقبت های بعد از جراحی کایفوپلاستی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مراقبت از زخم ها و خشک نگه داشتن آن ها پس از جراحی برای جلوگیری از بروز عفونت و خونریزی؛
- فرد قادر است 24 ساعت پس از جراحی به آرامی راه برود. فیزیوتراپی می تواند به بهبود زودتر بیمار کمک کند؛
- بعد از جراحی کایفوپلاستی نشستن، دراز کشیدن، راه رفتن و ایستادن بیمار مشکلی ندارد اما باید با دقت و صحیح انجام شود تا فشار به ناحیه زخم و شکستگی وارد نشود.
در پایان باید بگوییم که در سنین سالخوردگی باید نسبت به مسئله پوکی استخوان اهمیت داد زیرا باعث شکستگی استخوان ها و در نتیجه تغییر شکل ستون فقرات خواهد شد. با مراجعه به بهترین جراح ستون فقرات، بهترین روش درمان این مشکل تجویزی خواهد شد. اگر مشکل با روش غیرجراحی قابل درمان نباشد باید با جراحی کایفوپلاستی که یکی از جراحی های با تهاجم کم است، اقدام به رفع مشکل کرد.
کایفوپلاستی چه عوارضی به همراه دارد؟
کایفوپلاستی نیز می تواند مانند سایر جراحی ها عوارضی به همراه داشته باشد. این عوارض عبارتند از :
آمبولی سیمان
تب بالای 38 درجه
بی اختیاری در ادرار
ایجاد تورم و ترشح محل زخم
بر هم خوردن تعادل و راه رفتن