جراحی ستون فقرات
در خصوص جراحی ستون فقرات، سوالات زیادی به ذهن بیماران خطور می کند.
آیا جراحی تنها راه درمان مشکلات مربوط به ستون فقرات است؟ آیا درمانی غیر از جراحی وجود ندارد؟
انجام جراحی به روش قدیمی بهتر است یا جراحی با کمترین میزان تهاجم؟
جراحی ستون فقرات با کمترین میزان تهاجم چگونه انجام می شود و چه مزایایی را به همراه دارد؟
در این مقاله، به بررسی سوالات مطرح شده خواهیم پرداخت.
جراحی ستون فقرات توسط دکتر عرفان قربانی مقدم
زمانی که فردی با علائم شدیدی در ستون فقرات به پزشک مراجعه می کند، متخصص مغز و اعصاب ابتدا به بررسی و معاینه فیزیکی بیمار خود خواهد پرداخت. در صورتی که بیمار پشت درد و یا گردن درد داشته باشد، باید برای مدت زمانی تحت نظر باشد و به انجام فعالیت های صحیح تشویق شود تا مشخص شود که آیا مشکل برطرف می شود یا خیر.
در صورتی که با رعایت و انجام صحیح فعالیت ها، تغییری در میزان درد مشاهده نشود، مصرف داروهای مسکن و یا ضد التهابی و در مرحله بعد، درمان های بیشتری در نظر گرفته خواهد شد.
زمان و جراحی، دو موردی هستند که در بیماران مبتلا به مشکلات ستون فقرات به خوبی جواب می دهد. ما بقی، مواردی هستند که به کنترل علائم کمک می کنند. در صورتی که بدن به این قبیل موارد پاسخ خوبی نشان ندهد، راهی جز جراحی برای بیمار باقی نخواهد ماند.
بسیاری از بیمارانی که با مشکلات مربوط به ستون فقرات به ما مراجعه می کنند، با درمان های غیر جراحی بهبود می یابند. درمان هایی از قبیل فیزیوتراپی، ورزش های خانگی و یا تزریق به ستون فقرات.
در مواردی که نخاع نیز درگیر شده باشد، بیمار با علائمی مانند ضعف و بی حسی پاها و بازوها، مواجه خواهد شد. در چنین مواردی و یا زمانی که بیمار از دنبال کردن اقدامات غیر جراحی، خسته شده باشد، جراحی از سوی پزشک تجویز خواهد شد.
چه تفاوتی میان جراحی ستون فقرات به روش قدیمی و جراحی با کمترین میزان تهاجم وجود دارد؟
در جراحی ستون فقرات به روش قدیمی، جراح دسترسی کامل به آناتومی دارد. در جراحی ستون فقرات با کمترین میزان تهاجم، دسترسی کمتری به آناتومی است و بیمار دوره نقاهت کوتاه تری را پشت سر خواهد گذاشت. در این روش، پزشک از داده های بیشتر به دست آمده از تست های سی تی اسکن و یا تصویر برداری سه بعدی کمک می گیرد.
این نکته را در نظر داشته باشید که هر دو روش، نتایج مشابهی را به همراه خواهند داشت و هدف: بهبود کیفیت زندگی و رفع علائم می باشد.
هدف جراح این است که این جراحی با بیشترین میزان مزیت و کمترین میزان آسیب انجام شود.
جراحی ستون فقرات به درمان چه مشکلاتی کمک می کند؟
- مشکلات موجود در بازوها و پاها که منشا عصبی دارند
- افراد مبتلا به اسکولوزیس (انحنای غیر طبیعی در ستون فقرات)
- مشکلات مربوط به دیسک
- افرادی که از پشت درد و گردن درد ناشی از مشکلات ستون فقرات رنج می برند
انواع جراحی ستون فقرات
انواع جراحی ستون فقرات صرف نظر از نوع قدیمی و یا کم تهاجمی، عبارتند از:
- لامینکتومی
از این روش جراحی در درمان فشار وارده به اعصاب ستون فقرات در قسمت پشت بدن استفاده می شود. این جراحی شامل ایجاد برش در پشت ستون فقرات است تا امکان برداشت استخوان و رباط هایی که باعث وارد آمدن فشار به اعصاب پشت بدن می شوند، فراهم گردد.
- میکرودیستککتومی
از این روش جراحی در درمان دردهای عصبی ناشی از بیرون زدگی دیسک و وارد آمدن فشار به عصب ستون فقرات استفاده می شود. این جراحی، شامل ایجاد برشی کوچک در پشت بدن می باشد و فشار از روی اعصاب برداشته خواهد شد.
بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب عضو انجمن نورو اسپاین عضو انجمن جراحان ستون فقرات.شماره های تماس جهت کسب اطلاعات بیشتر
- 021-26806140
- 0902-8818584
- جوش خوردن ستون فقرات
از این روش جراحی در درمان انحنای ستون فقرات، بیرون زدگی دیسک و مشکلات مربوط به ستون فقرات استفاده می شود. روند جراحی به این صورت است که استخوان از سایر قسمت های بدن به یکی از مهره ها و یا سایر مهره ها جوش داده می شود.
دوره نقاهت و مراقبت های بعد از جراحی ستون فقرات
بعد از جراحی ستون فقرات، فیزیوتراپ در خصوص تمرینات و حرکاتی که باید انجام شوند، با بیمار صحبت می کند.
ممکن است نیاز باشد بیمار سه تا چهار روز در بیمارستان بستری باشد. استراحت، مهم ترین موردی است که بعد از جراحی باید به آن اهمیت داده شود.
معمولا تمرینات فیزیوتراپی از فردای روز عمل آغاز می شود. با انجام این قبیل تمرینات، شاهد بهبود دامنه حرکتی و تقویت قوای عضلانی خواهید بود.
بیمار باید برای راه رفتن از عصا و یا واکر کمک بگیرد.
بعد از مرخص شدن از بیمارستان، بیمار باید تمرینات را در منزل نیز ادامه بدهد. هر چه بیمار بیشتر راه برود، به بهبودی سریع خود کمک کرده است.
در خصوص نحوه نشستن باید بگوییم، بیمار باید به گونه ای بنشیند که ستون فقرات کاملا صاف و مستقیم باشد. مراقب باشید که ستون فقرات نباید خم و یا دچار انحنا شود.
هنگام خوابیدن اگر قرار است به پشت خوابیده شود، حتما باید بالشتی زیر سر و زانوها گذاشته شود.
داروهای مسکن تجویز شده از سوی پزشک باید طبق دستور و تجویز پزشک مصرف شوند. معمولا توصیه می شود داروی مسکن 45 دقیقه قبل از فیزیوتراپی مصرف شود، تا از بروز درد نییز پیشگیری به عمل آید.
توجه داشته باشید مصرف داروهایی مانند آسپیرین، ژلوفن، داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی به مدت سه تا شش ماه بعد از جراحی ستون فقرات ممنوع می باشد.
بیمار بعد از جراحی باید بهداشت فردی را رعایت و استحمام کند. در حمام نیز می توان بر روی یک صندلی نشست.
چند هفته بعد از جراحی، بیمار احساس بهتری خواهد داشت. توجه داشته باشید انجام فعالیت های شدید بدنی، بلند کردن اجسام سنگین و یا حتی چرخش های ناگهانی کمر، حداقل به مدت شش هفته ممنوع می باشد.
رانندگی تا چند هفته بعد از جراحی ممنوع است.
در خصوص زمان مناسب بازگشت به محل کار، حتما با پزشک خود مشورت داشته باشید.
6 پاسخ
سلام دکتر خسته نباشید
پسرم از 12 سالگی در پایین ستون فقرات احساس درد میکرد حالا 26 ساله و ازدواج کرده خیلی درد داره و در بلند شدن نشستن مشکل داره ام آر ای گرفتیم دکتر میگه تنگی کانال نخاع داره و هیچگاه را درمان نداره لطفا راهنمایی کنید دز زابل زندگی میکنیم عمل بشه خوب میشه چقدر هزینه میخواد باسپاس قنبری
سلام اگه تنگی کانال مادر زادی داشته باشن بایستی عمل شن.بایستی ام آر آی رو ببینم.
جهت راهنمایی بیشتر می تونید از مشاوره آنلاین استفاده کنید.
https://mavarateb.com/doctor/%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1-%D8%B9%D8%B1%D9%81%D8%A7%D9%86-%D9%82%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%85
با عرض سلام
ببخشید انحراف کمر باعث درد در شانه ها هم میشه؟؟
و امکانش هست بدون جراحی برطرف بشه؟؟ 18 سال سن دارم
ممنون ازشما
سلام اگه میزان انحراف کم باشه نیاز به جراحی نداره و بایستی ورزش های اصلاحی انجام بدین
با سلام، من از ۳/۵سال پیش بعد از عمل سزارین که داشتم همیشه درد کمر شدید دارم دکترا بالاخره تشخیص دادن خشکی بین مفصلی یا رماتیسم ستون فقرات دارم که باید دو مهره کمرمو عمل کنم. سوالم اینه آقای دکتر به نظرتون بعد عمل این رماتیسم مهره های دیگمو در گیر نمیکنه و با این عمل بیماریم تموم میشه ؟ ممنونم
سلام معمولا به دلیل روماتیسم و خشکی مفصل عمل انجام نمیشه.ممکنه همراه این مشکلات تنگی کانال یا دیسک پاره شده یا لغزندگی مهره دارید که تصمیم به عمل گرفته شده.اگه روماتیسم داشته باشین احتمال درگیری کل ستون فقرات هست که باز هم تاکید میکنم به تنهایی نیاز به عمل نداره