فردی که دستگاه تورینه ای فعال کننده سالمی دارد، به محرک های خارجی پاسخ مناسب داده، سیکل خواب و بیداری طبیعی می باشد. اگر به هرعلتی این سیستم مشبک که بیش ترآن درساقه ی مغز واقع شده است، دستخوش آسیب گردد. درجاتی ازاختلال هوشیاری و یا اغما بروز می نماید .
تفاوت مرگ مغزی و کما
مکانیسم های گوناگونی موجب آسیب یا به هم خوردگی کار این شبکه می شود، به عنوان مثال در افراد مصروع امواج صرعی در افزایش فشار درون جمجمه و تومورها، فشاربه مغز میانی درانسفالیت ها، تورم سلول های مغزی در هیپوگلیسمی نرسیدن قند به بافت های دستگاه رتیکولر و نرسیدن اکسیژن به این مراکز حساس درآنوکسی ها و ازدیاد متابولیت های سمی دراورمی و انسفالوپاتی کبدی موجب کما می گردند. بنابراین باید با معاینه بالینی مشخص نمود بیماری که به اغما رفته است به کدام یک ازدو مورد زیر مبتلا می باشد .
کمای متابولیک
کمای نورولوژیک
کومای متابولیک ممکن است به دنبال کاهش قند خون اورمی، انسفالوپاتی کبدی،ازدیاد co2 خون، مسمومیت های دارویی، اختلالات الکترولیتی و اسید باز، هیپوتیروییدی، هیپرتیروییدی، هیپرکلسمی و… به وجود آید.اغمای نورولوژیک به طورشایعی پس از سکته و خونریزی های مغزی، مننژیت ها، تومور مغزی ، آبسه، ضربه های مغزی و انسفالیت ها بروز می نماید .
بررسی ساقه ی مغز دربیماردچاراغما
در مواردی که ضایعه به شکل مستقیم یا غیر مستقیم (مثلا فشارتومور یا ورم مغزی) موجب آسیب ساقه ی مغز شده باشد، نشانه های زیر بروزخواهد کرد:
- تنفس غیر طبیعی
- اندام ها حالت دسربره به خود می گیرند .
- واکنش چشمان عروسکی دیده نمی شود .
- آزمایش کالریک جواب نمی دهد .
- مردمک ها گشاد می شوند و نسبت به نور واکنشی ندارند .
- بازتاب قرینه-پلکی از بین می رود .
معیار های مرگ مغزی
از نظر علم پزشکی، مرگ مغزی به حالتی گفته می شود که در آن همه موارد سه گانه زیربا هم و یک جا وجود داشته باشند. در چنین حالتی می توان از اعضای بدن فردی که مرگ مغزی او باعث شده است برای پیوند به دیگران استفاده نمود. این معیارهای عبارتند از:
- کلیه اعمل قشر مخ از بین رفته باشد و بیمار به هیچ تحریکی پاسخ نمی دهد .
- فعالیت های ساقه ی مغز مانند تنفس خود به خود متوقف شده باشد .
- حالت بیمار برگشت پذیر نباشد و بیمار به هیچ وجه تحریک دردناکی پاسخ ندهد .
- نشانه ی قطعی ازبین رفتن فعالیت قشرمخ این است که دو نوار مغزی نیم ساعته به فاصله 6 ساعت از هم، هیچگونه موج مغزی را نشان ندهد و خط صاف ترسیم گردد. البته باید توجه نمود که بیمار هیپوترمی، اغمای پیشرفته ی هیپوتیروییدی و یا مسمومیت با فنوباربیتال نداشته باشد زیرا در این موارد نیز خط ایزوالکتریک پدید می آید .
بورد تخصصی جراحی مغز و اعصاب عضو انجمن نورو اسپاین عضو انجمن جراحان ستون فقرات.شماره های تماس جهت کسب اطلاعات بیشتر
- 021-26806140
- 0902-8818584
معیارهای از بین رفتن ساقه ی مغز
گشاد شدن مردمک ها و پاسخ ندادن به تحریک نوری
ازبین رفتن رفلکس های قرنیه-پلکی، اکولوسفالیت و نبودن رفلکس
نبود هیچگونه حرکت و رفلکسی در اندام ها، از جمله نبودن در وضعیت دسربره
عدم وجود تنفس خود به خود، یعنی اگربیمار از دستگاه جدا شود، تنفس خود به خود ملاحظه نگردد. در این صورت co2 خون خیلی زیاد بالا میرود و اصطلاحا گفته می شود تست آپنه مثبت است .
پاسخ ندادن به آزمایش کالریک یعنی با وارد کردن آب سرد در گوش هیچ حرکتی در چشم ها دیده نخواهد شد .
نکته قابل توجه این که در مرگ مغزی گاهی ممکن است فقط بازتاب های نخاعی به دست آیند که دلیل بر سالم بودن ساقه مغز نیست .