روزانه افراد بسیاری در اثر تومورهای مغزی، ضربه و سکته مغزی و حتی بیرون زدگی دیسک کمر روانه بیمارستان ها می شوند. در این زمان است که یافتن بهترین جراح مغز و نخاع به امری حائز اهمیت تبدیل می شود. این دست از مشکلات به دلیل اهمیت سیستم عصبی افراد، می تواند با نگرانی های بسیاری همراه باشد. همانطور که می دانید سیستم عصبی در انسان حکم فرمانده را دارد، حال تصور کنید که این فرمانده به دلایل بیشماری نتواند فرامین خود را به اندام های تحت سلطه خود ارسال کند. چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ این اختلال موجب تزلزل تمامی سیتم های بدن خواهد شد و فرد را دیر یا زود با مشکلات عدیده ای مواجه خواهد کرد. ما در این مقاله ضمن معرفی بهترین جراح مغز و اعصاب به بحث پیرامون مشکلات عصبی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مختصری درباره سیستم عصبی انسان
سیستم عصبی انسان شامل دو بخش سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی محیطی است. در واقع مغز از طریق پیام رسان های عصبی پیام را از اندام ها گرفته و از همین طریق به اندام ها پیام ارسال می کند. حال تصور کنید در این فرایند پیام رسانی اختلالی ایجاد شود، به نظر شما آیا فرد قادر به انجام فعالیت های روزمره خود خواهد بود؟
قطعا جواب منفی ست. زمانی که فرد با اختلال در سیستم عصبی مواجه شود در واقع بدن بدون فرمانده خواهد ماند. از این رو با صدمه به این سیستم تمامی اندام های بدن تحت تاثیر قرار خواهند گرفت .
بهترین جراح مغز کیست؟
یک جراح مغز علاوه بر درمان تومور های مغزی و یا خونریزی و سکته مغزی و هر بیماری مربوط به مغز بیماری هایی نظیر شکستگی مهره های کمر و دیسک کمر و گردن را نیز درمان می کند . اما برای پاسخ به این سوال که بهترین جراح مغز و اعصاب کیست، باید به المان هایی نظیر تجربه و مهارت جراح توجه کرد. هر مقدار که جراح سابقه درمان این بیماری ها را داشته باشد میزان موفقیت جراحی نیز افزایش خواهد یافت.
در واقع تجربه یک جراح جز لاینفک توانایی یک جراح است. اینکه بتواند بهنگام و به درستی بیماری را تشخیص دهد او را در زمره بهترین ها قرار خواهد داد.
این نکته نیز قابل توجه است که تمامی جراحی ها از جراحی های درمانی گرفته تا جراحی های زیبایی با عوارض احتمالی همراه خواهد بود که مصونیت از آن ها در گرو انتخاب بهترین جراح است . لذا در صورت ابتلا به بیمار های نام برده در پی یافتن بهترین جراح مغز و نخاع باشید.
در ویدیوی زیر می توانید یکی از عمل های جراحی مغز توسط دکتر عرفان قربانی مقدم، جراح مغز، نخاع و ستون فقرات در تهران، را مشاهده می کنید:
کدام درد کدام جراحی
اگر چه تمامی اختلالات مغز و اعصاب را یک جراح مغز و اعصاب انجام می دهد، اما شما می توانید در صورت ابتلا به بیماری های مختلف به پزشک متخصص آن بیماری مراجعه کنید.
برای مثال اگر از درد ستون فقرات و یا درد در ناحیه کمر رنج می برید به جراح ستون فقرات و اگر سردهای مداوم همراه با حالت تهوع را تجربه می کنید به سراغ جراح تومور مغز بروید. گرچه تنها با یک فرضیه نمی توان تشخیص صد در صدی بیماری خاصی را داد، اما بهتر است با داشتن علائم مشکوک به یک جراح مراجعه کنید تا در صورت ابتلا به بیماری خاص درصدد درمان آن برآیید.
برای کدام بیماری ها باید به جراح مغز و اعصاب مراجعه کرد؟
از جمله بیماری هایی که برای درمان آن باید به جراح مغز و اعصاب مراجعه کرد عبارت اند از:
- سکته مغزی
- مسدود شدن عروق مغزی
- خونریزی مغز
- تشنج و صرع
- اختلالات حافظه نظیر آلزایمر و دمانس عروق
- بیماری های سیستم عصبی مانند ام اس (MS)
- انواع تومور مغزی ، تومور ستون فقرات و تومور های اعصاب محیطی
- سرددرد های مداوم و پیشرونده
این بیماری ها تنها بخشی از بیماری های شایع دستگاه مغز و اعصاب است.
چگونه بیماری های مغز و اعصاب تشخیص داده می شوند؟
جراحان برای شناسایی اختلالات مغزی و اعصاب از آزمایشات مختلفی استفاده می کنند که هر کدام اطلاعات متفاوتی را در اختیار آن ها قرا می دهند. این آزمایشات عبارت اند از :
- نوار مغز
- نمونه برداری از مایع مغزی نخاعی
- بررسی خواب بیمار
- سی تی اسکن
- ام ار ای
- توموگرافی
- آنژیوگرافی
بررسی تومور های مغزی
تومور در اصل به معنای رشد غیر عادی توده ها در مغز است. برخی از این تومور ها خوش خیم و برخی نیز بدخیم و سرطانی هستند.
انواع تومور های مغزی
تومور های اولیه
تومور های ثانویه
تومورهای ثانویه بر خلاف تومور های اولیه که از خود مغز ناشی می شوند، از اندام هایی غیر از مغز نشات گرفته که به علت تکثیر و گسترش یافتن به مغز را ه پیدا کرده و آن را نیز آلوده می کنند.
انواع جراحی مغز
انتخاب نوع جراحی مغز به تشخیص جراح بستگی خواهد داشت. جراح با نظر گرفتن نوع بیماری بهترین شیوه درمانی را انتخاب خواهد کرد.
از انواع شایع جراحی مغز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
جراحی جمجمه( کرانیوتومی)
این جراحی با ایجاد برش یا سوراخی که در پزشکی فلپ گفته می شود، نواحی صدمه دیده را درمان خواهد کرد. و در پایان جراحی نواحی برش را بخیه خواهد کرد .
جراحی جمجمه بدن بیهوشی
در مواقعی که تومور در نزدکی قسمتی از مغز باشد که فعالیت های حساسی مثل گفتار و حرکت را بر عهده داشته باشد، جراحی مغز بدون بیهوشی صورت می گیرد و از فرد حین عمل خواسته می شود که با جراح صحبت کند. اما اگر هشیاری تنها در بخشی از عمل وجود ضروری باشد، ابتدا بیمار به صورت کامل بیهوش شده و در مرحله بعد بیهوشی کم شده تا در جراحی اصلی بیمار هوشیار باشد. در مقابل اگر هوشیاری در تمام مراحل جراحی الزامی باشد جراح ناحیه مورد جراحی را بی حس کرده سپس درمان را اغاز می کند.
جراحی اندوسکوپی مغز
در این جراحی جراح با دستبابی به نقاط مغزی از را ه بینی و سینوس ها جراحی را انجام می دهد. جراحی اندوسکوپی به وسیله لوله ای باریک که مجهز به دوربین است صورت می گیرد.
جراحی نوروآندوسکوپی مغز
این جراحی نیز به مانند جراحی آندوسکوپی است که جراح از را ه بینی برای دستیابی به محل آسیب دیده سوراخ هایی به اندازه سکه در جمجمه ایجاد می کند.
تحریک عمقی مغز
در این جراحی جراح سوراخی را در جمجمه ایجاد کرده اما تومور را خارج نخواهد کرد، بلکه الکترودی را در مغز جایگذاری می کند که با انتقال سیگنال های الکتریکی که توسط باطری به قفسه سینه متصل شده است، بیماری های نظیر پارکینسون را درمان کند.
عوارض جراحی مغز
این جراحی به دلیل اهمیت و حساسیت بالایی که دارد، حتما باید توسط امکان بروز عوارض خطرناک نیز افزایش می یابد . این عوارض احتمالی عبارت اند از:
- خونریزی مغزی
- ابتلا به آلرژی
- لخته شدن خون
- تورم مغز
- اختلالات گفتاری و حرکتی
- عفونت در مغز
- تشنج
- اختلالات مربوط به حافظه
- سکته مغزی
جراحی مغز و اعصاب یکی از پیچیده ترین و سخت ترین گرایش ها در زمینه پزشکی به شمار می رود. همانطور که می دانیم تمام اعمال بدن به وسیله مغز، اعصاب محیطی و مرکزی کنترل می شود. بنابراین هر گونه ضربه یا آسیب به مغز و نخاع و اعصاب ها می تواند موجب بروز بیماری ها و بی حسی در اندام ها گردد. به دلیل حساس بودن اعصاب، نخاع و مغز به وسیله استخوان های جمجمه و ستون فقرات محافظت می گردند تا از هر گونه آسیب در اثر برخورد با تصادفات جلوگیری شود. اما گاهی بنا به دلایلی مانند تصادف و ضربه به سر و یا وجود تومور در بافت مغز، نیاز است که آسیب های وارده به مغز و یا نخاع برطرف گردد. به دلیل اینکه بافت مغز بسیار حساس بوده و کوچکترین اشتباه در این جراحی ممکن است صدمات جبران ناپذیری را به بار آورد، انتخاب جراح مغز مناسب از فاکتور های مهمی است که باید به آن توجه کرد. در ادامه به ویژگی های جراح خوب و همچنین چگونگی انتخاب آن می پردازیم.
خدمات جراح مغز و اعصاب
کار و تخصص جراحان مغز و اعصاب در واقع تشخیص و درمان بیماری های مربوط به مغز، ستون فقرات و اعصاب در سراسر بدن است. سیستم عصبی (مغز، نخاع و اعصاب نخاعی) همه در یک محیط محافظت شده از استخوان متراکم (جمجمه و ستون مهره ای) قرار دارند. لازم به یادآوری است که دستکاری جمجمه و ستون فقرات برای محافظت و یا ترمیم مغز، نخاع و / یا اعصاب نخاعی انجام می شود که فقط جراحان مغز و اعصاب آموزش های کافی را فراگرفته اند تا بتواند شکاف و برش مربوط به قسمت داخلی جمجمه و ستون فقرات را مدیریت کنند. یک جراح مغز خوب می تواند تشخیص، ارزیابی و انجام جراحی در کل سیستم عصبی، متشکل از مغز، نخاع و ستون فقرات را به بهترین شکل انجام دهد. به طور کلی جراحی در سیستم عصبی و نخاعی برای بیماران کمی رعب آور است؛ زیرا یکی از مهم ترین اندام های بدن قرار است مورد تغییر و ترمیم قرار گیرد. اما اگر یک جراح مغز حرفه ای و ماهر عمل و درمان را انجام دهد، جایی برای نگرانی باقی نمی ماند.
هر بیمار مبتلا به درد کمر یا درد گردن با مراجعه به متخصص مغز و ستون فقرات، از وجود دیسک اطمینان می یابد. گاهی درد در این نواحی هیچ گونه نیازی به جراحی مغز و اعصاب ندارد.
دیسک کمر نیز از جمله قسمت های بدن است که در اثر عوامل مختلف ایجاد می شود. در ابتدا درمان این بیماری توسط دارو و رعایت نکات حرکتی و ورزشی صورت می گیرد. اما در مراحلی که دیسک پاره شده و از جای خود بیرون زده باشد، باید جراحی شود. در این حالت دیسک غضروفی شکل که در بین مهره های ستون فقرات قرار دارد، در محل خود جا به جا و منجر به ایجاد فشار به نخاع می شود. در این حالت جراحان مغز و اعصاب باید دیسک را در جای قبلی خود، بدون آنکه نخاع آسیب ببیند، ثابت کنند. در این عمل پارگی و فتق دیسک از بین رفته و مجدد به صورت نرمال در جای خود فیکس می گردد.
تجربه، یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب جراحان مغز
بسیاری از جراحان مغز و اعصاب در زمینه های خاص تخصص ویژه ای دارند. میزان تجربه جراح برای بیمار از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. به عنوان مثال، بیماری هایی مانند تومورهای پایه جمجمه، تومورهای هیپوفیز، تومورهای صوتی نوروما، نورالژیا لثه و گلو فارنکس، اسپاسم همی فاسیال، ناهنجاری آرنولد-کیاری، آنوریسم داخل جمجمه و ناهنجاری های شریانی و روش های جراحی مانند جراحی مغز، جراحی مغز و اعصاب میکرو واسکولار به مهارت های استثنایی جراح نیاز دارد و نتایج حاصل از جراحی نیز مستقیماً تحت تاثیر میزان تجربه جراح مغز و اعصاب است.
این عمل های مغز به قدری حساس هستند که داشتن دانش و دید تئوری از بیماری برای جراحی کافی نیست. در بسیاری از عمل های پیچیده مانند تومور های هیپوفیز، جراح در حین عمل تصمیم می گیرد که شرایط و مسیر جراحی را تغییر دهد تا بهترین نتیجه حاصل شود. در واقع بسیاری از اعمالی که در جراحی مغز رخ می دهد ممکن است در نتیجه های تصمیم های آنی در جهت بهبود بیمار باشد که این امر به شدت به مهارت و تجربه جراح بستگی دارد. همچنین ظرافت و تبحر لازم در جراحی نیز از فاکتور های تاثیر گذار می باشد. از آنجا که عمل های جراحی مربوط ب مغز ممکن است زمان های طولانی داشته باشند( گاهی به 6 تا 8 ساعت نیز می رسد )، بنابراین مسئولیت پذیری جراح نیز بسیار اهمیت دارد.
نحوه انتخاب بهترین جراحان مغز و اعصاب تهران
ممکن است در هنگام انتخاب جراح مغز این سوال پیش بیاید که انتظار شما از بهترین جراح مغز و اعصاب چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید اهمیت و ظرافت مربوط به عمل های عصبی و نخاعی را درک کرده باشید.
در جراحی مغز و ستون فقرات، اگر جراح به کار خود مسلط نباشد و مهارت کافی نداشته باشد، در اثر کوچکترین خطا مانند ضربه ای اندک یا برش ناچیز، ممکن است بیمار فلج شود. این موضوع نشان دهنده حساسیت این عمل ها است. به طور کلی جراحی های مغز و نخاع همواره با درصد کمی احتمال بروز عوارضی مانند فلج شدگی و یا بی حسی را به همراه دارند. بنابراین افراد ترجیح می دهند که توسط بهترین جراحان مغز و اعصاب تحت عمل جراحی قرار بگیرند. همانطور که اشاره شد، تجربه جراح از مهم ترین فاکتور ها است.
هر چه پزشک عمل های بیشتری انجام داده باشد، قطعا تجربه های بسیاری از آزمون و خطا های گذشته به دست آورده است.
نکته بعدی برای انتخاب جراح، نتایج حاصل از جراحی است. بیماران معمولا بهترین معرف برای پزشک معالج خود می باشند. پس صحبت و دیدن بیمار های پزشک نیز می تواند شما برای انتخاب جراح مطمئن کند. بررسی همه جوانب فردی و جسمی بیمار توسط جراح قبل از عمل، میتواند نشان دهنده مسئولیت پذیری جراح باشد. همچنین جراح موظف است که بیمار را از خطرات احتمالی در جراحی مغز و اعصاب آگاه سازد و اینکه ممکن است عمل موفقیت آمیز نباشد. توضیح جراح در مورد روند درمان و نحوه جراحی نشان دهنده اعتماد جراح به رو های درمانی و بدست آوردن نتایج مطلوب است.
نکته پایانی
بیماری های سیستم عصبی در صورت بی توجهی و یا درمان دیرهنگام می تواند مشکلات اساسی دیگری را به همراه داشته باشد، لذا بیماران باید توجه داشته باشند که در صورت بروز اختلالات باید سریعا به متخصص مراجعه کرده و آزمایشات لازم را به عمل آورند تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری کنند.